Nordiska Konservatorforbundet Sverige
  • Hem
    • Konservering
    • Hitta en konservator
    • Bli konservator
  • NKF-S
    • Bli medlem
    • Institutionsmedlemmar
    • Styrelsen >
      • Årsmötesprotokoll
    • Stadgar
    • Projekt
    • E.C.C.O.
    • Kontakt
  • Bevare mig väl
    • Pris för årets kulturvårdsgärning 2017
    • Pris för årets kulturvårdsgärning 2019
  • Realia
    • NKF Publikationer
  • För medlemmar
    • Aktuell information
    • Mina kontaktuppgifter
    • Bothéns stiftelse >
      • Ansökan
      • Stipendiater
  • English

Bothén-stipendiater 2020

2/7/2020

0 Kommentarer

 
Bild
Nu har årets utdelning av Märta, Gunnar och Arvid Bothéns stiftelse ägt rum och du som sökt ska ha fått meddelande via post.

Stipendiater för 2020 är:

Johanna Nilsson
NKF-S, NKF XXII Congress
Anne-Marie Lind
Aleksi Pienimäki
Anna Björk
Karin Hindborg
Rebecka Karlsdotter
Lotta Bylund Melin
Thea Winther
Anna Henningsson
Marta Gunnarsson
Lotta Möller
Lisa Nilsen
Josefine Campbell
Ebba Philips
​Elin Lundmark
0 Kommentarer

Kallelse till NKF-S årsmöte 2020

22/4/2020

0 Kommentarer

 
Bild
Kallelse till NKF-S årsmötesförhandlingar den 13 maj 2020
kl.18.00 – 19.30 på den digitala plattformen Zoom.
 
Anmäl dig till Lotta Möller på konservator@lottamoller.se senast den 8 maj för att delta. Då får du en länk och lösenord till mötet. Du får även instruktioner att följa som gör mötet smidigare för alla som deltar.

Motioner ska ha nått styrelsen senast den 8 maj på kontakt@nkf-s.se

Här kan ni läsa och ta del av kallelse och dagordning för årsmötet 2020.
Kallelse och dagordning

0 Kommentarer

Save the date! NKF Congress 2021, 17 februari 2020

17/2/2020

0 Kommentarer

 
Bild
SAVE THE DATE! 

2021 är Sverige värdland för NKF kongressen som hålls vart tredje år. Den 21-22 oktober går kongressen av stapeln i Stockholm. Titeln är Research and Review: Advancement in Conservation and Assessment of Previous Experiences. 

Så boka in den 21-22 oktober 2021 redan nu!
0 Kommentarer

NKF-S vision och mål, 5 februari 2020

5/2/2020

0 Kommentarer

 
Bild
Vision

​Genom medlemmarnas aktiva engagemang är NKF-S en relevant och aktuell kunskapsförmedlare för konservering i Sverige

Mål

NKF-S
  • är en självklar aktör inom kulturvård (genom att vara den möjliggörande plattformen för Sveriges konservatorer)
  • har nationellt och internationellt samarbete (genom att vara aktiv inom det europeiska samarbetet och hålla beredskap kring aktuella frågor i omvärlden som påverkar politik och opinions.
  • värnar yrkets intressen (genom att skapa en större förståelse för yrket hos uppdrags- och arbetsgivare)
  • höjer och säkerställer etik, kompetens och kvalitét inom konservatorsyrket (genom att samarbeta med konservatorutbildningar och att främja forskning inom konserveringsvetenskap)
  • är aktuell och medveten om samtidens utmaningar (genom att aktivt arbeta med hållbarhetsfrågor)

0 Kommentarer

NKF-S arkiv på Riksarkivet, 2 december 2019

2/12/2019

0 Kommentarer

 
Bild
NKF-S förvarar sitt analoga arkiv på Riksarkivet där det är tillgängligt för forskning. Är du intresserad av att ta del av arkivet så kan du få en överblick via arkivförteckningen som nu ligger uppe i Nationella arkivdatabasen, NAD.

Vill du göra en fördjupad sökning behöver du kontakta Riksarkivet eller besöka deras lokaler i Arninge.
0 Kommentarer

Konserveringens dag och tillkännagivande av nomineringar till Bevare mig väl -  pris för årets kulturvårdsgärning 2019

13/10/2019

0 Kommentarer

 
Bild
Idag, den 13 oktober, firas Konserveringens dag över hela Europa och under den föregående veckan har vi sett en stor genomslagskraft där folk delat och lagt upp bilder, videos och texter med syfte att öka kunskapen om konservatorsyrket. Fortsätt gärna att dela och gilla bilder och annan media så att vi kan nå ut till en större målgrupp!

Besök konserveringens dags hemsida för mer information och inspiration!

Som ett led i firandet av konserveringens dag tillkännages även de nominerade till Bevare mig väl - pris för årets kulturvårdsgärning 2019. De nominerade med motivering är:
​
Monika Åkerlund
Monika Åkerlund nomineras för att hon i hela bevarandesektorn, med outtröttligt engagemang och stor glädje, har spridit avgörande kunskap om skadegörande insekter och om arbetet med att bekämpa dessa. Som en av grundarna till nätverket PRE-MAL och författare till standardverk om skadedjur, skadedjursbekämpning och hälsorisker har Monika, som få andra, höjt kunskapsnivån och medvetenheten hos en hel yrkeskår. Med sin hängivenhet och förmåga att förmedla sitt budskap har Monika sannolikt räddat föremålssamlingar runtom i Sverige från att ha tagit skada av oönskade småkryp. Med driv och delaktighet i forskning och kunskapsförmedling har Monika således haft en särskild betydelse för bevarandet av vårt gemensamma materiella kulturarv.
 
Stockholms Kooperativa Bostadsförening:  Bevarandet av mosaiken i Basaren
Stockholms Kooperativa Bostadsförening nomineras för sitt föredömliga agerande vid upptäckten av väggmosaiker under rivningen av kvarteret Basaren på Hantverkargatan i Stockholm. SKB anlitade föredömligt olika specialistkompetenser, Stockholms Stadsmuseum, professionella konservatorer och arkitekter för att bevara och tillgängliggöra mosaikerna. Ett utmärkt exempel på bevarande när det är som bäst: så kunde en del av det gamla kvarteret Basaren med sin mosaikutsmyckade fiskdisk leva vidare och komma till glädje i det nya huset och skapa en anknytning till platsen och dess historia.
 
Ralph Edenheim,
Ralph Edenheim, en, bebyggelseantikvarie med sinne för färg. Med sin gedigna bakgrund och sitt stora engagemang har Ralph Edenheim spridit kunskap kring historiska hus och miljöer med särskild inriktning mot färger och kulörer. Hans goda råd har räddat många högrestånds miljöer från ovarsamma renoveringar och opassande kulörval. Sin forskning och undersökningar har han delat i artiklar, publikationer och böcker, inte minst De röda husen från 2004. Utan krav på motprestation har han låtit människor ta del av hans kunskap och goda omdöme. Ralph kan räknas som en av kulturvårdens eldsjälar.
 
Möbeldesignmuseum
I 2018 öppnade Möbeldesignmuseum i Stockholm, ett annorlunda museum där kulturarvet som kunskapsbärare står i fokus. Paret Sandin/Bülow bjuder in oss alla att betrakta och njuta av designhistorien. Särskilt utrymme ges till studier genom ordnande av temakvällar och genom reducerad entréavgift för studenter. Historien ska här fungera som ett avstamp för det nutida att ta form och växa. På detta sätt värnar Designmuseum om det immateriella kulturarvet i form av hantverks-, design- och formgivningskunskaper.

Tillkännagivandet och prisutdelningen kommer att äga rum på årets Samlingsforum som går av stapeln på Sörmlands museum i Nyköping den 21-22 november.

0 Kommentarer

Inför European Week of Conservation-Restoration och Konserveringens dag, 7-13 oktober 2019

20/9/2019

0 Kommentarer

 
Bild
Andra veckan i oktober, 7-13 oktober, firas European Week of Conservation-Restoration som kulminerar i Konserveringens dag. För att bygga upp stämningen inför dagen har E.C.C.O gått ut med ett antal teman som man under veckan kan använda sig av för att planera inlägg och program. Nedan följer en översättning av E.C.C.O:s teman till svenska. Vill du läsa mer om European Week of Conservation-Restoration eller ta del av temana på originalspråk så kan du göra det här.

Dag 1, måndagen den 7 oktober: Dela en institution, verksamhet, lärosäte/utbildning eller laboratorium som är verksamma inom konserveringsfältet.
Dela din arbetsplats, praktikplats, utbildning, någon du samarbetat med eller en verksamhet som du helt enkelt tycker gör ett bra jobb inom kulturarvsfältet.

Dag 2, tisdagen den 8 oktober: Dela någon som är verksam inom konserveringsfältet.
Passa på att lyfta fram och hylla en kollega lite extra eller sprid kunskap om en förebild. Kanske är det en gammal hjälte som tidigt var med och utformade en praxis eller ett etiskt ramverk för fältet eller en samtida förmåga som med lite kreativt tänkande kommit på nya lösningar på problem.
​
Dag 3, onsdagen den 9 oktober: Dela goda exempel på konservering. Åtgärder och ingripande på det rörliga kulturarvet: föremål och samlingar.
Dela med dig av bra exempel på konserveringsåtgärder på det rörliga kulturarvet. Det kan handla om ett ingripande på ett föremål eller en samling, en lagning eller retusch, digitalisering eller en insats av preventiva åtgärder som bidragit till att förbättra möjligheterna till långtidsbevarande.

Dag 4, torsdagen den 10 oktober: Dela goda exempel på konservering. Åtgärder och ingripande på det fasta kulturarvet: monument, byggnader, väggmålningar, sten och landskap.
Dela med dig av bra exempel på konserveringsåtgärder på det fasta kulturarvet. Det kan handla om ett ingripande som innebar att kulturarv i riskzonen kunnat räddas och bevaras för framtida generationer. Rengöring av monument i stadsmiljö, återställning av kulturlandskap, konservering och bevarande av kyrkor och byggnadsminnen.

Dag 5, fredagen den 11 oktober: Det här är inte konservering! Dela kulturarv i riskzonen.
Runt om i världen hotas kulturarvet av flera olika faktorer, den mänskliga faktorn som okunskap, krig, vandalism och försummelse samt naturliga faktorer som vi i viss mån kan planera för och motverka. Dela med dig av kulturarv där konservering skulle kunnat och kan göra skillnad. Det kan handla om kulturarv i krigszoner, en bortglömd fontän som du passerar på vägen till jobbet varje dag, en dammig, oförtecknad arkivsamling eller ett trasigt föremål som med lite konservering och kärlek skulle kunna glädja museibesökare.

Dag 6, lördagen den 12 oktober: Klimatförändringar och konservering.
Klimatförändringar utgör ett ständigt hot för bevarandet av kulturarvet. Det kan utgöras av allt från stora katastrofer som översvämningar, bränder och orkaner till små förändringar som att en ökning av temperatur leder till fler generationer av skadedjur. Dela med dig av hur man kan arbeta med till exempel katastrofberedskap och restvärdesräddning, förebyggande åtgärder och övningar. Dela också gärna med dig av tips och tricks för hur man inom konserveringen kan arbeta mer hållbart genom återanvändning och materialval.

Dag 7, söndagen den 13 oktober: Konserveringens dag!
Dela med dig av allt mellan himmel och jord som rör kulturvård och konservering!

​Planerar du eller din institution något evenemang eller program under European Week of Conservation-Restoration och Konserveringens dag så hör gärna av dig till Konserveringens dags arbetsgrupp i Sverige så kan vi hjälpa till att sprida ordet. Använd gärna dig av nedanstående hashtags när du delar bilder och annat material.

#konserveringensdag
#askaconservator
#dayofconservation
#EuropeForCulture
#ECCOCommunity
#EuropeanDayConservationRestoration

0 Kommentarer

Konserveringens dag den 13 oktober 2019

22/8/2019

0 Kommentarer

 
Bild
Förra året firade vi för första gången, i Sverige och norden, Konserveringens dag den 15 mars. Dagen fick ett stort genomslag och konservatorer över hela landet organiserade evenemang och lade upp och delade bilder på sociala medier. Strax därefter beslutade E.C.C.O. att, som en del av European Year of Cultural Heritage 2018, fira European Week of Conservation-Restoration och European Day of Conservation-Restoration den 13 oktober. Då E.C.C.O. beslutat att de kommer att fortsätta driva konserveringens dag även framöver kommer vi i Sverige att följa E.C.C.O. för att kunna vara en del av ett större sammanhang och nätverk av förbund och konservatorer. Konserveringens dag kommer i år och framöver att firas den andra söndagen i oktober. Veckan som leder fram till konserveringens dag kommer E.C.C.O. att använda för att bygga upp stämningen inför dagen genom att tillkännage teman som man ute på arbetsplatser kan välja att belysa på olika sätt. 

NKF-S stödjer konserveringens dag och i Sverige finns en arbetsgrupp tillsatt för att arbeta med att lyfta fram dagen. Skulle du vara intresserad av att veta mer eller vara en del av arbetsgruppen, hör av dig till konserveringens dags arbetsgrupp.

Här kan du läsa mer om konserveringens dag i Europa.
Här kan du läsa mer om konserveringens dag i Sverige.

#konserveringens dag
#askaconservator
#dayofconservation
#EuropeForCulture
0 Kommentarer

NKF-S årsmöte den 6 maj 2019 på Östasiatiska museet

30/4/2019

0 Kommentarer

 
Bild
NKF-S årsmöte hålls i år den 6 maj på Östasiatiska museet i Stockholm. Utöver årsmötet kommer deltagande medlemmar erbjudas visning av utställningen Paper stories på Östasiatiska, en visning, med fokus på konservering, av Nationalmuseum, spännande föredrag samt lunch och middag. 

Här kan ni läsa och ta del av kallelse och dagordning samt program för årsmötet 2019.
Kallelse och dagordning
Program
0 Kommentarer

Intryck från E.C.C.O.s generalförsamling i Zagreb 1 april 2019

10/4/2019

0 Kommentarer

 
Bild
Jag blev invald i E.C.C.O.s kommitté på generalförsamlingen i Zagreb den 1a april. Jag ser fram emot att få vara med och fortsätta arbetet som genomförts och påbörjats under presidenten Susan Corr.

Sedan ett antal år har kommittén lyckats med något de inte visste att de kunde; nämligen att få konservatorers kunskap och budskap hörsammat inom EU kommissionen, Europaparlamentet och Europarådet. Det är glädjande att veta att konservatorer numera här ofta efterfrågas när frågor om kulturarvet diskuteras. Det är viktigt att vår roll att vidmakthålla och värdera kulturarvet synliggörs.

Susan Corr meddelade att hon ska sluta nästa år. Det sker när det råder en positiv framåtanda inom kommittén. Hon kommer att lämna ett starkt arv efter sig. Hennes viktigaste budskap på mötet var att E.C.C.O. måste vara öppet och arbeta tillsammans med professioner som arbetar med kulturarvet. Samtidigt behöver vi fortsatt framhålla konservatorns särskilda roll som en av kärnprofessionerna i förhållande till kulturarvet. Konservatorernas värdeskapande arbete är en del av framställandet av kulturarvet. Det ska bli roligt att få verka för detta.

NKF-S’ E.C.C.O. delegat Hélène Svahn Garreau och numera även ledamot i kommittén. 

​

0 Kommentarer
<<Föregående

    INFORMATION

    Här kan du se händelser som ordnas av NKF-S och NKF. Här finner du även tidigare årsmöten med protokoll. För andra händelser hänvisar vi till länkarna nedan.

    Bild
    Arkivsamlingar i dragbandskapslar. Foto: Alexandra Tengelin Nyström CC BY-SA

    RSS-flöde


    KALENDARIUM

    IIC Calendar
    ICON Events
    ICOM-CC Calendar

    NKF-S EVENEMANG

    Alla
    Konferenser
    NKF S Möten
    Pubkvällar


    SÖK MÅNADSVIS

    April 2020
    Februari 2020
    December 2019
    Oktober 2019
    September 2019
    Augusti 2019
    April 2019
    Februari 2019
    April 2018
    Februari 2018
    Augusti 2016
    Maj 2016
    April 2016
    Februari 2016
    Januari 2016
    Oktober 2015
    Maj 2015
    April 2015
    Maj 2014

Hem
Om NKF-S
Styrelsen
Bli medlem 
Bli konservator
För medlemmar
Projekt
Aktuell information
Bothéns Stiftelse
Mina kontaktuppgifter
Realia
Hitta en konservator
Mer om konservering
Om hemsidan
Kontakta oss
Picture
Picture
Picture
Picture
Bild